Заготівля і зберігання кори Дуба (Cortex Quercus), жолудів і галл, які утворюються на листках.

Заготовляють кору дуба ранньою весною під час сокоруху, знімаючи її з молодих гілок і тонких стовбурів дуба (до 10 см. В діаметрі). Для цього роблять кільцеподібні надрізи через кожні 30 см, які з'єднують поздовжніми розрізами, після чого кора легко знімається. Сушать кору дуба під навісом або в приміщенні з хорошою "вентиляцією. Сухої сировини виходить 50%. Термін придатності - 5 років. Жолуді збирають восени, коли вони дозрівають і обпадають, і відразу сушать, так як при тривалому зберіганні їх сирими в навколоплідника з'являється цвіль . Галі збирають пізно влітку, сушать і зберігають у сухому місці. Кору відпускають аптеки.

Хімічний склад.

Кора дуба містить катехиновим таніни (0,4%}, вільну галловую і елагову кислоти, галотаніни (10-20%), кверцетин, флобафен, смоли, пектинові речовини (6%), цукру (левулін і інші), білки, слиз, крохмаль і мінеральні речовини. В жолудях крохмаль до (40%), дубильні речовини (5-8%), жирне масло (5%), цукру, ефірну олію, білки і кверціт. Гали містять велику кількість таніну.

Фармакологічні властивості і використання кори дуба.

Кору дуба використовують як протизапальний, в'яжучий і протівогнілостное засіб при запаленнях слизової оболонки рота, глотки і гортані, при гінгівіті, стоматиті, пародонтозі, флюсі, гастриті, при шлункових кровотечах, проносі, хворобах печінки і селезінки, при рахіті, випаданні прямої кишки і туберкульозі при захворюваннях лімфатичних вузлів, захворюваннях шкіри (екзема, тріщини, відмороження, опіки), а також при отруєнні рибами, алкалоїдами і солями міді, свинцю і олова. У гінекологічній практиці відвар кори використовують для спринцювань при шийкових і вагінальних білях, вульво - вагините і виразковому кольпіті; внутрішньо приймають при надмірних місячних. Відваром галлів лікують опіки. Жолуді використовують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також як сурогат кави. Кору Д. с. широко використовують і в ветеринарії.

Лікарські форми і застосування.

Внутрішньо - настій дубової кори (1 чайна ложка кори на 400 мл холодної кип'яченої води, настоюють6-8 годин) по 2-3 столові ложки 3-4 рази на день; відвар кори (10 г або 1 столова ложка кори на 200 мл. окропу) по 1 столовій ложці 2 3 рази на день; настій кори (1 столова ложка кори на 200 мл. окропу, кип'ятять 1 хв., настоюють 10 хв.) по 2 склянки в день при отруєннях; Жолудєва кави (1 чайна ложка підсмажених до почервоніння і подрібнених жолудів на 1 склянку окропу) по 1 склянці на день (в три прийоми) при хронічних катарах кишечника (проносах).

Зовні - відвар кори (20 г кори на 200 мл. Кип'ятку) для полоскань при зубних флюсах) відвар кори (40 г кори на 200 мл. Окропу) для примочок при опіках відвар галлів (повна жменя галлів на 2 л окропу, варять 10 хв. ) для примочок при опіках відвар кори (20 г кори на 2 л окропу, кіпьятять10 хв., проціджують) для спринцювань; відвар кори (50-100 г кори на 1 л. окропу) для місцевих ванн при надмірній пітливості ніг; відвар повної жмені кори в 2 л окропу додають до повної ванни, яку приймають при екземі або загальному ослабленні організму; мазь від пролежнів: 2 частини кори Д. с. і 1 частина бруньок тополі чорної на 7 частин коров'ячого масла (настоюють в теплому місці всю ніч, вранці закип'ятити на легкому вогні, видавити ще теплим і злити в банку).

Джерело:  Гродзінський А. М. , Лебеда A. П. Лікарські рослини. Енциклопедичний довідник. //Гродзинский. Лекарственные растения. // К. Голов. ред. УРЕ. 1991. 544 с. іл.



Написати відгук

будь Ласка авторизуйтесь або створити обліковий запис перед тим як написати відгук

Кора дуба.

УПАКОВКА 1 КГ.
  • Модель: kr-004
  • Наявність: Є в наявності
  • 100.00 грн. за 1 кг.


Кора, Дуб

Просмотренные товары

Кора дуба.

Заготівля і зберігання кори Дуба (Cortex Quercus), жолудів і галл, які утворюються на листках.Загото..

100.00 грн.